فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان - سال بیست و یکم شماره 1 (پیاپی 156، فروردین 1401)

مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان
سال بیست و یکم شماره 1 (پیاپی 156، فروردین 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/01/23
  • تعداد عناوین: 9
|
  • محسن رضائیان صفحات 1-2

    در سخن سردبیری شماره قبل مجله دانشگاه به نقش و ترکیب کمیته‌های اخلاق در پژوهش پرداختیم]1[. در این سخن سردبیری قصد داریم که به اثرات عالم‌گیری کووید-19 بر عملکرد کمیته‌های اخلاق در پژوهش بپردازیم. بروز عالم‌گیری کووید 19 نه تنها سلامت مردم در تمام نقاط دنیا را کاملا تحت تاثیر خود قرار داد، بلکه به شدت تحقیقات علوم سلامت را نیز، دست‌خوش تغییر نموده است]2[. با پیدایش و رشد این عالم‌گیری، بخش اعظمی از تحقیقات علوم سلامت به شناخت جنبه‌های مختلف آن اختصاص یافته است. این نکته، سبب گردیده تا تعداد طرح‌های تحقیقاتی که در زمینه بررسی بیماری کووید -19 به رشته تحریر در می‌آیند، با رشد فزاینده‌ایی رو به رو گردد. از همین رو، بر بار کاری کمیته‌های اخلاق در پژوهش هم افزوده شده است. از یک طرف، ناشناخته بودن این بیماری، به خودی خود سبب می‌شود که هر طرح تحقیقاتی که درباره‌ آن نوشته می‌شود، با دقت بیش‌تری در کمیته‌های اخلاق، مورد بررسی قرار گیرد. از طرف دیگر، ممنوعیت‌های برگزاری جلسات حضوری به منظور پرهیز از انتقال بیماری کووید-19، سبب گردیده است تا برگزاری به موقع جلسات کمیته‌های اخلاق در پژوهش نیز، با مشکلات بسیار زیادی رو به رو گردد. از همین رو، کمیته‌های اخلاق در پژوهش باید در شیوه‌ها‌ی انجام و بررسی طرح‌های تحقیقاتی و هم‌چنین شیوه برگزاری جلسات خود، تغییراتی را اعمال می‌نمودند]3[. برای نمونه، آژانس پزشکی اروپا (European Medicine Agency) ، در شیوه گرفتن موافقت آگاهانه برای طرح‌های خود، تغییراتی را ایجاد کرده است. آن‌ها به محققینی که پیرامون کووید-19 مطالعات بالینی انجام می‌دهند، اجازه می‌دهند که در شرایط خاص نظیر موقعیت‌های اضطراری پزشکی، موافقت آگاهانه را به صورت شفاهی دریافت کنند، اما در اولین فرصت ممکن، باید آن را تبدیل به موافقت آگاهانه کتبی نمایند]4[. هم‌چنین، کمیته‌های اخلاق در بسیاری از کشورهای جهان سعی نموده‌اند تا با استفاده از تکنولوژی‌های در دسترس، جلسات خود را به صورت مجازی (Virtual) برگزار نمایند. آن‌ها هم‌چنین، طرح‌های مورد بررسی را از طریق شبکه‌های ایمیل مطمین به اعضاء خود ارسال نموده و با وسواس خاص، نه تنها طرح‌هایی را تصویب می‌نمایند که انجام آن‌ها ضروری است، بلکه مطمین شوند تا افراد تحت بررسی حتی در این شرایط اضطراری نیز، تحت مخاطره‌های غیر قابل قبول و بی‌مورد قرار نگیرند.

  • افسانه زارکوئی پور، غلامرضا ثناگوی محرر، محمود شیرازی صفحات 3-16
    زمینه و هدف

    ناسازگاری رفتاری دانش آموزان، در حال حاضر یکی از دغدغه های نظام آموزشی می باشد. پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی درمان مبتنی بر تعهد و پذیرش بر اهمال کاری تحصیلی و ناسازگاری رفتاری دانش آموزان دارای اضطراب امتحان انجام شد.

    مواد و روش‌ها

    پژوهش حاضر یک مطالعه نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش را کلیه دانش آموزان پسر پایه هفتم ناحیه 2 کرمان در سال تحصیلی 99-1398 تشکیل دادند. 30 نفر از دانش آموزان به عنوان نمونه پژوهش انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گروه کنترل جایگزین شدند (هر گروه 15 نفر). ابتدا پرسش نامه سازگاری رفتاری Sinha و Sing و پرسش نامه اهمال‌کاری تحصیلی Solomon و Rothblum به عنوان پیش آزمون در دو گروه اجرا شد. سپس درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد به مدت 2 ماه در گروه آزمایش اجرا شد. گروه کنترل هیچ گونه درمانی دریافت نکردند. داده ها با استفاده از مانکووا تحلیل شدند.

    یافته‌ها

     میانگین (انحراف معیار) اهمال کاری تحصیلی در گروه آزمایش 39/77 (74/5) و گروه کنترل 79/76 (66/5)، در مرحله پیش آزمون و در گروه آزمایش 82/54 (12/5) و گروه کنترل 25/74 (94/6)، در مرحله پس آزمون (001/0>P) به دست آمد. هم چنین ناسازگاری رفتاری در گروه آزمایش 15/48 (04/7) و گروه کنترل 12/49 (37/6)، در مرحله پیش آزمون و در گروه آزمایش 87/35 (12/5) و گروه کنترل 29/48 (61/6)، در مرحله پس آزمون به دست آمد (001/0>P).

    نتیجه‌گیری

    با توجه به اثربخشی درمان مبتنی بر تعهد و پذیرش، پیشنهاد می شود در جهت بهبود و کاهش اهمال کاری تحصیلی و ناسازگاری رفتاری دانش آموزان دارای اضطراب امتحان استفاده گردد.

    کلیدواژگان: اضطراب امتحان، اهمال کاری تحصیلی، دانش آموزان، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، ناسازگاری رفتاری
  • شیوا رادفر، اقبال زارعی، منصور سودانی، مهناز معلم صفحات 17-32
    زمینه و هدف

    فرزندپروری به عنوان مجموعه رفتارهایی از سوی والدین جهت تربیت فرزندان، همواره موضوعی چالش برانگیز برای والدین بوده است و آموزش به والدین یکی از راه‌کارهای اساسی جهت کاهش این چالش ها به شمار می آید. پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی بسته آموزشی فرزندپروری بر کاهش مشکلات پرخاشگری و قانون شکنی نوجوانان شهر اهواز انجام شد.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح گروه آزمایش و کنترل با پیش آزمون- پس آزمون بود. از بین کلیه والدین (زن و مرد) دارای فرزند نوجوان با مشکل پرخاشگری و قانون شکنی مراجعه کننده به مراکز مشاوره اهواز در سال 1399، 34 نفر انتخاب و به صورت تصادفی (قرعه کشی) در دو گروه آزمایش (17 نفر) و کنترل (17 نفر) قرار گرفتند. گروه آزمایش به مدت 8 جلسه تحت آموزش بسته تدوین شده فرزندپروری قرار گرفتند و گروه کنترل آموزشی دریافت نکردند. برای جمع آوری داده ها از مقیاس اندازه‌گیری مشکلات رفتاری (CBCL) Child Behavior Checklist استفاده شد. داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس چند متغیره تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که آموزش فرزندپروری بر نمره مشکلات قانون شکنی (335/18=F، 001/0>P) و پرخاشگری (346/15=F، 001/0>P) تاثیر معنی‌دار داشته است.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های پژوهش حاضر، می توان نتیجه گرفت بسته آموزشی تدوین شده فرزندپروری نوجوانان بر بهبود مشکلات پرخاشگری و قانون شکنی موثر می‌باشد. این بسته جهت بهبود مشکلات رفتاری نوجوانان، به والدین پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: آموزش، فرزندپروری، نوجوانان، پرخاشگری
  • سمیه مینایی مقدم، پیمان نامدار، محمدحسین مافی، لیلی یکه فلاح صفحات 33-48
    زمینه و هدف

    ترس از ابتلاء به کووید-19 ممکن است به عدم تمایل در رابطه جنسی مبدل شده و عملکرد جنسی افراد را تحت تاثیر قرار دهد. این مطالعه با هدف تعیین ارتباط ترس از ابتلاء به بیماری کووید-19 با عملکرد جنسی متاهلین انجام شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه توصیفی، 400 نفر از ساکنین متاهل شهر قزوین در سال 1399 شرکت کردند. اطلاعات به صورت خوشه ای تصادفی چند مرحله ای جمع آوری شد. ابزار مطالعه شامل پرسش نامه های ترس از ابتلاء به بیماری کرونا ویروس (Fear of disease coronaviruses scale; FDCS)، شاخص علمکرد جنسی زنان (Female's sexual function index; FSFI) و شاخص بین المللی عملکرد نعوظ مردان (International index of erectile function; IIEF) بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون t مستقل، آنالیز واریانس یک طرفه و آزمون همبستگی Spearman استفاده شد.

    یافته ها

    ترس از ابتلاء به بیماری کروناویروس با نمره کل عملکرد جنسی زنان (007/0=P، 261/0-=r)، رابطه معکوس و معنادار وجود داشت، اما با نمره کل علمکرد جنسی مردان رابطه معناداری نداشت (812/0=P، 060/0-=r). میانگین نمره عملکرد جنسی زنان و مردان در افراد با ترس از رابطه جنسی، اشتغال همسر یا خود فرد در مراکز بهداشتی به طور معناداری کم تر بود و در افرادی که از معاشقه حین رابطه جنسی استفاده می کردند، به طور معناداری بیش تر بود (05/0>P).

    نتیجه گیری

    ترس از ابتلاء به بیماری کووید-19 می تواند بر علمکرد جنسی متاهلین خصوصا زنان تاثیرات منفی گذاشته و کیفیت زندگی زناشویی آن ها را کاهش دهد. پیش گیری از اثرات مخرب روانی همه گیری، توجه بیش تر و انجام مداخلات جهت بهبود عملکرد جنسی افراد ضروری است.

    کلیدواژگان: ترس، عملکرد جنسی، کووید-19، قزوین
  • مصطفی خدادوست، سعید شاکریان، ساره ارجمند، مسعود نیکبخت صفحات 49-70
    زمینه و هدف

    فرآیند بیماری‌های مزمن و پیری با کاهش طول تلومر مرتبط است. هدف از انجام این تحقیق تعیین اثر تمرینات تناوبی شدید و کم‌شدت بر بیان ژن‌های عامل تکرار اتصال تلومری 1 و 2 (Telomere repeat binding factor 1 and 2; TRF1 and TRF2) در عضلات اسکلتی کند انقباض و تند انقباض موش بود.

    مواد و روش‌ها

     در این مطالعه تجربی، 24 سر موش نر نژاد C57BL/6 به‌صورت تصادفی به چهار گروه 6تایی شامل: کنترل پایه، کنترل، تمرینات تناوبی شدید (High-intensity interval training; HIIT) و تمرینات تناوبی کم‌شدت (Low-intensity interval training; LIIT) تقسیم شدند. تمرینات برای 8 هفته (5 جلسه در هفته) انجام شد. اندازه‌گیری بیان ژن‌های بافت‌های عضلانی به روش Real-time PCR انجام شد و داده‌ها با آنالیز واریانس دوطرفه و آزمون تعقیبی Tukey تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    با مقایسه عضلات کند و تند انقباض (791/0=P)، مقایسه گروه‌های HIIT و LIIT (164/0=P) و نیز اثر تعاملی نوع عضله و شدت تمرین (929/0=P) در میزان بیان ژن TRF1 تفاوت معناداری مشاهده نشد. بین میزان بیان ژن TRF2 عضلات کند و تند انقباض در شدت‌های مختلف اثر متقابل معنارداری مشاهده نشد (868/0=P)، اما از نظر میزان بیان ژن TRF2، گروه HIIT (031/0=P) و LIIT (035/0=P) در مقایسه با گروه کنترل افزایش بیش‌تری داشت.

    نتیجه گیری

    انجام تمرینات تناوبی HIIT و LIIT به‌طور مشابه موجب بهبود سیستم تلومری در عضلات اسکلتی هر دو نوع عضله شد و این سیستم، بیش‌تر از اثر طویل‌کنندگی طول تلومر توسط TRF2 تاثیر پذیرفته است.

    کلیدواژگان: تمرینات تناوبی، عضلات اسکلتی کند و تند انقباض، TRF1، TRF2
  • فاطمه دوست محمدی، آزاده طاولی، زهره خسروی صفحات 71-90
    زمینه و هدف

    یکی از مشکلات شایع در جمعیت عمومی، علایم جسمانی‌سازی است؛ بنابراین شناسایی عواملی که در ایجاد این علایم نقش دارند، در پیش‌گیری از بروز آن‌ها موثر خواهد بود. لذا پژوهش حاضر با هدف تعیین ارتباط بین الگوهای روابط موضوعی و علایم جسمانی‌سازی با میانجی‌گری ناگویی هیجانی انجام شد.

    مواد و روش‌ها

     روش این پژوهش توصیفی از نوع مدل‌یابی بود. به این منظور 295 نفر از افراد ساکن سمنان در بازه سنی 18 تا 60 سال در بهمن و اسفند 1399 با روش نمونه‌گیری در دسترس انتخاب شدند و از طریق پیمایش اینترنتی به پرسش‌نامه‌های روابط موضوعی Bell، علایم جسمانی‌سازی (PHQ-15) و ناگویی هیجانی Toronto پاسخ دادند. داده‌ها با آزمون همبستگی Pearson و مدل‌سازی معادلات ساختاری تحلیل شد.

    یافته‌ها

    نتایج نشان داد که این مدل از برازش خوبی برخوردار است و بین الگوهای روابط موضوعی با علایم جسمانی‌‌سازی (601/3=T، 538/0=β) و ناگویی هیجانی (756/11=T، 800/0=β) رابطه مثبت و معناداری وجود داشت (05/0>p)، اما بین علایم جسمانی‌سازی و ناگویی هیجانی رابطه معناداری مشاهده نشد (816/0=T، 110/0=β) و در نتیجه نقش میانجی ناگویی هیجانی در تحلیل داده‌ها معنی‌دار واقع نشد (05/0<p).

    نتیجه‌گیری

    در مجموع یافته‌های پژوهش نشان می‌دهد که با شناسایی الگوهای روابط موضوعی در افراد می‌توان تا حدی احتمال ابتلاء به علایم جسمانی‌سازی و ناگویی هیجانی را پیش‌بینی کرد. لذا پیشنهاد می‌شود که درمان‌گران بالینی در برقراری ارتباط با افراد مبتلا به علایم جسمانی‌سازی، الگوهای روابط موضوعی آن‌ها را مورد توجه قرار دهند.

    کلیدواژگان: روابط موضوعی، جسمانی سازی، ناگویی هیجانی، سمنان
  • عبدالله رحمانی، حسن احمدی نیا، سینا حمزه، علیرضا طاهری فرد، محسن رضائیان صفحات 91-108
    زمینه و هدف

    دانشجویان علوم پزشکی با توجه به فعالیت های بهداشتی و درمانی جزء گروه در معرض خطر اضطراب کووید-19 محسوب می شوند. مطالعه حاضر با هدف تعیین میزان اضطراب ناشی از همه گیری کووید-19 در دانشجویان علوم پزشکی رفسنجان انجام گرفت.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه توصیفی، تعداد 400 نفر از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان به صورت نمونه گیری طبقه ای انتخاب و در مطالعه شرکت کردند. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسش نامه استاندارد بود. آنالیز داده ها با استفاده از آزمون های t مستقل، آنالیز واریانس یک طرفه و آزمون ناپارامتریک Kruskal-Wallis انجام گرفت.

    یافته ها

    228 نفر (57 درصد) دختر و مابقی پسر بودند. 116 نفر (29 درصد) سابقه ابتلاء به کرونا داشتند. در 3/62 درصد (249 نفر) از اعضای خانواده یا نزدیکان شرکت کنندگان، سابقه ابتلاء یا فوت به دلیل کرونا وجود داشت. 3/25 درصد (101 نفر) از شرکت کنندگان در زمینه مبارزه با کرونا فعالیت داشتند. میانگین و انحراف معیار نمرات اضطراب، زیرمقیاس روانی و جسمانی به ترتیب برابر با 03/8±97/12، 07/5±06/10 و 69/3±91/2 گزارش شد.

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه حاکی از وجود اضطراب در بین دانشجویان بود. دلایل آن مواجهه بیش‌تر با بیماران، محیط کار آلوده، پوشیدن لباس و ماسک حفاظتی و ترس از آلوده شدن خود و خانواده بود. آگاهی بیش‌تر در خصوص بیماری، دسترسی به لوازم حفاظت فردی و انجام واکسیناسیون راه کارهایی هستند که می توانند در کاهش اضطراب موثر باشند.

    کلیدواژگان: اضطراب، همه گیری کووید-19، دانشجویان، دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان
  • تینا قوامی، محسن کاظمی نیا، زهرا السادات نقیب زاده، راحله رسد، فرانک جعفری صفحات 109-126
    زمینه و هدف

    بیماری کووید-19 که در دسامبر 2019 در ووهان چین نمایان شد، به سرعت در سراسر جهان گسترش یافت. طبق اعلام سازمان بهداشت جهانی این ویروس ما را در معرض یک بحران جهانی قرار داده است، بنابراین هدف این مطالعه شناخت عوامل مرتبط با بستری شدن بیماران مبتلا به کووید-19 در بیمارستان می باشد.

    مواد و روش‌ها

     در این مرور سیستماتیک، جهت یافتن اطلاعات موجود در مطالعات انجام شده در ارتباط با بررسی عوامل مرتبط با بستری شدن بیماران مبتلا به کووید-19 از کلیدواژه‌های "2019-nCoV"، "COVID-19"، "SARS-CoV-2"، "Coronaviruses"، "Hospitaliz*"، "Factor*" در پایگاه‌های اطلاعاتی SID، MagIran، Embase، ProQuest، Scopus،PubMed ، Web of Science (ISI) و موتور جستجوی Google Scholar بدون محدودیت زمانی تا April 2021 استفاده شد.

    یافته‌ها

     از 8710 مقاله اولیه یافت شده، پس از حذف مقالات غیرمرتبط با معیارهای ورود به مطالعه، در نهایت 13 مقاله با حجم نمونه 129022 نفر وارد ÷مطالعه شدند. با توجه به بررسی مطالعات مختلف؛ افزایش سن، جنسیت مرد، نژاد سیاه، چاقی، بالا بودن شاخص توده بدنی، مصرف دخانیات، دیابت، بیماری‌های قلبی-عروقی، کلیوی، پرفشاری خون رابطه مستقیمی با بستری شدن بیماران مبتلا به کووید-19 دارند (05/0>P)، اما در خصوص مصرف الکل و ابتلاء به آسم نیاز به تحقیقات بیش‌تری است.

    نتیجه‌گیری

     نتایج این مطالعه‌ی مرورسیستماتیک نشان داد که سالمندان، مردان، سیاه‌پوستان، افراد چاق، سیگاری‌ها، دیابتی‌ها، بیماران قلبی-عروقی، کلیوی و پرفشاری خون بیش‌تر در خطر بستری شدن در بیمارستان در اثر ابتلاء به کووید-19 می‌باشند، که می‌تواند مورد توجه متخصصان مربوطه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: عوامل مرتبط، کووید-19، بستری شدن، مرور سیستماتیک
  • حامد قلیزاد گوگجه یاران، حسین متعارفی، شهریار سخایی صفحات 127-134
    زمینه و هدف

    خطر انتقال عفونت های مختلف، دانشجویان پرستاری را تهدید می کند. این مطالعه با هدف تعیین میزان دانش، نگرش و تبعیت از احتیاطات استاندارد کنترل عفونت در دانشجویان پرستاری در طی پاندمی‌کرونا انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه توصیفی بر روی 70 نفر از دانشجویان سال آخر رشته پرستاری در سال 1400 در شهرستان خوی انجام شد. ابزار گردآوری اطلاعات شامل پرسش نامه اطلاعات دموگرافیک، پرسش نامه میزان دانش و نگرش دانشجویان پرستاری در مورد احتیاطات استاندارد کنترل عفونت بود. داده های با استفاده از آمار توصیفی و آزمون همبستگی Pearson و رگرسیون خطی چندگانه تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    نمره دانش دانشجویان پرستاری با نمره نگرش (524/0=r، 001/0>p)،‌ و‌ نمره تبعیت (325/0=r، 005/0=p) ‌و هم‌چنین نمره نگرش دانشجویان پرستاری با نمره تبعیت از احتیاطات استاندارد کنترل عفونت (240/0=r، 002/0=p)، ارتباط مستقیم و معناداری دارد.

    نتیجه گیری

    مطالعه حاضر نشان داد که دانش و تبعیت از احتیاطات استاندارد کنترل عفونت اکثر دانشجویان در سطح متوسط قرار دارد. لازم است در راستای افزایش دانش و تبعیت از احتیاطات استاندارد، اقدامات آموزشی مناسب انجام شود.

    کلیدواژگان: احتیاطات استاندارد، تبعیت، دانش، دانشجویان پرستاری، پاندمی کووید-19
|
  • Afsaneh Zarkouipour, GholamReza Sanagoy Mohrar, Mahmoud Shirazi Pages 3-16
    Background and Objectives

    Behavioral incompatibility of students is currently one of the concerns of the educational system. The aim of this study was to determine the effectiveness of commitment-based treatment and acceptance on academic procrastination and behavioral maladaptation of students with test anxiety.

    Materials and Methods

    The present study was a quasi-experimental study with a pretest-posttest design with a control group. The statistical population of the study consisted of all seventh-grade male students in the District 2 of Kerman in the academic year 2019. Thirty students were selected as the research sample and randomly assigned to the experimental and control groups (15 in each group). First, Sinha and Singh’s Behavioral Adjustment Questionnaire and Solomon and Rothblum’s Academic Procrastination Questionnaire were administered as a pretest in both groups. Then, the treatment based on acceptance and commitment was performed in the experimental group for 2 months. The control group did not receive any treatment. Data were analyzed using MANCOVA.

    Results

    The mean (standard deviation) of academic procrastination in the pre-test stage was 77.39 (5.74) in the experimental group and 76.79 (5.66) in the control group, and in the post-test stage it was 54.82 (5.12) in the experimental group and 74.25 (6.94) in the control group (p<0.001). Also the mean (standard deviation) of behavioral incompatibility in the pre-test stage was 48.15 (7.04) in the experimental group and 49.12 (6.37) in the control group, and in the post-test stage it was 35.87 (5.12) in the experimental group and 48.29 (6.61) in the control group (p<0.001).

    Conclusion

    Considering the effectiveness of commitment and acceptance therapy, it is recommended to be used to improve and reduce academic procrastination and behavioral maladaptation of students with test anxiety.

    Keywords: Test anxiety, Academic procrastination, Students, Acceptance, commitment therapy, Behavioral incompatibility
  • Shiva Radfar, Eghbal Zarei, Mansour Sodani, Mahnaz Moallem Pages 17-32
    Background and Objectives

    Parenting as a set of behaviors by parents to raise their children has always been a challenging topic for parents and educating parents is one of the basic ways to reduce these challenges. The aim of this study was to determine the effectiveness of parenting education package on reducing the problems of aggression and lawlessness in adolescents in Ahvaz.

    Materials and Methods

    The present study was a quasi-experimental design with experimental and control groups with pretest-posttest. Out of all parents with adolescent children with aggression and lawlessness problems referred to Ahvaz counseling centers in 2020, 34 people were selected and randomly (lottery) divided into experimental (17 people) and control (17 people) groups. The experimental group was trained in parenting package for 8 sessions and the control group did not receive any training. The Child Behavior Checklist (CBCL) was used to collect data. Data were analyzed using one-variable analysis of covariance.

    Results

    The results showed that parenting education had a significant effect on the score of law-breaking problems (F=18.335, p<0.001) and aggression (F=15.346, p<0.001).

    Conclusion

    Based on the findings of the present study, it can be concluded that the developed package of adolescent parenting is effective in improving the problems of aggression and lawlessness of adolescents, and in order to improve the behavioral problems of adolescents, this package is recommended to the parents.

    Keywords: Education, Parenting, Adolescents, Aggression
  • Somaye Minaei Moghadam, Peyman Namdar, MohammadHusein Mafi, Leili Yekefallah Pages 33-48
    Background and Objectives

    Fear of coronavirus disease 2019 (Covid-19) may lead to sexual disinterest and frustration and affect sexual function. This study aimed to determine the relationship between fear of Covid-19 disease and the sexual function of married people.

    Materials and Methods

    In this descriptive study, 400 married residents of Qazvin participated in 2020. Data was collected as random multi-stage clusters. The study tools included the International Index of Erectile Function (IIEF) in Men and Female's Sexual Function Index (FSFI) in Women, and Coronavirus Fear Questionnaire (FDCS). Data were analyzed using independent t-test, one-way ANOVA, and Spearman’s correlation test.

    Results

    There was a significant reverse relationship between the fear of coronavirus and the total score of female sexual function (r= -0.261, p= 0.007), but there was no significant relationship between the fear of coronavirus and the total score of male sexual function (r= -0.060, p= 0.812). The mean score of sexual function of men and women in people with a fear of having sex and employment in health centers was significantly lower, while in people that used sex flirting was significantly higher (p<0.05)

    Conclusion

    Fear of Covid-19 disease may harm the sexual function of married people, especially women, and reduce their quality of married life. Therefore, to prevent the destructive psychological effects of the epidemic, more attention and interventions are needed to improve sexual function.

    Keywords: Fear, Sexual function, COVID-19, Qazvin
  • Mostafa Khodadoost, Saead Shakeryan, Sareh Arjmand, Masood Nikbakht Pages 49-70
    Background and Objectives

    The process of chronic diseases and aging is associated with reduced telomere length. The aim of this study was to investigate the effect of high-intensity interval training (HIIT) and low-intensity interval training (LIIT) on telomere repeat binding factor 1 and 2 (TRF1 and TRF2) in Soleus (SOL) muscle as a slow-twitch (ST) and Extensor Digitorum Longus (EDL) muscle as a fast-twitch (FT) of mice skeletal muscle.

    Materials and Methods

    In this experimental study, the subjects were C57BL/6 mice (n=24) that were randomly divided into four groups of 6 mice: 1-Base control, 2-control, 3-high-intensity interval training (HIIT), and 4-low-intensity interval training (LIIT). The exercise included 5 days a week for 8 weeks. The gene expression of muscle tissues was measured using RT-PCR. The data were evaluated using two-way ANOVA with Tukey’s post hoc test.

    Results

    By comparing ST and FT muscles (p=0.791) and HIIT and LIIT groups (p=0.164) and also the interaction between muscle type and training intensity (p=0.929), there was no significant difference in the expression of TRF1 gene. There was no significant interaction between TRF2 gene expression in ST and FT muscles at different intensities (p=0.868). But the results of Tukey’s post hoc test showed that in terms of TRF2 gene expression, HIIT (p=0.031) and LIIT (p=0.035) groups showed more increase compared to the control group.

    Conclusion

    HIIT and LIIT similarly improved the telomere system in skeletal muscle of both muscle types, and this system was more affected by telomere elongation effect of TRF2.

    Keywords: Interval training, ST, FT skeletal muscles, TRF1, TRF2
  • Fatemeh Doustmohammadi, Azadeh Tavoli, Zohreh Khosravi Pages 71-90
    Background and Objectives

    One of the most common problems in the general population is somatization symptoms. Therefore, identifying the factors that play a role in causing these symptoms will be effective in preventing their occurrence. Therefore, this study aimed to determine the relationship between object relations patterns and somatization symptoms mediated by alexithymia.

    Materials and Methods

    The method of this research was descriptive modeling. For this purpose, 295 people living in Semnan in the age range of 18 to 60 years were selected by convenience sampling method and answered the questionnaires of Bell Object Relations, somatization symptoms (PHQ-15), and Toronto Alexithymia with an internet survey in February and March 2021. Data were analyzed by Pearson’s correlation test and structural equation modeling.

    Results

    The results showed that this model has a good fitness, and there was a significant positive relationship (p<0.05) between object relations patterns and somatization symptoms (T= 3.601, β= 0.538) and alexithymia (T=11.756, β= 0.800), but no significant relationship was observed between somatization symptoms and alexithymia (T=0.816, β=0.110) and as a result, the mediating role of alexithymia in data analysis was not significant (p>0.05).

    Conclusion

    These findings show that by identifying the object relations patterns in individuals, it is possible to predict the likelihood of developing somatization symptoms and alexithymia to some extent. Therefore, it is recommended that clinical therapists need to consider the object relations patterns of the individuals with somatization symptoms in communicating with them.

    Keywords: Object relations, Somatization, Alexithymia, Semnan
  • Abdollah Rahmani, Hassan Ahmadinia, Sina Hamzeh, Alireza Taheri Fard, Mohsen Rezaeian Pages 91-108
    Background and Objectives

    Medical students are considered a high-risk group for COVID-19 anxiety due to their health and medical activities. The aim of this study was to determine the level of anxiety caused by the COVID-19 epidemic among medical students in rafsanjan.

    Materials and Methods

    In this descriptive study, 400 students of Rafsanjan University of Medical Sciences were selected by regular stratified sampling and participated in the study. The data collection tool was a standard questionnaire. Data were analyzed using independent t-test, one-way analysis of variance, and non-parametric Kruskal-Wallis test.

    Results

    228 (57%) were girls and the rest were boys. 29% (116 people) had a history of corona. 62.3% (249 people) of family members or relatives of participants had a history of infection or death due to corona. 25.3% (101 people) of the participants were active in the field of corona control. The mean scores of anxiety and psychological and physical subscales were 12.97±8.03, 10.06±5.07, and 2.91±3.69, respectively.

    Conclusion

    The results of the study indicated that there was anxiety among students. The reasons were more exposure to patients, contaminated work environment, wearing protective clothing and masks, and fear of contamination of oneself and family. Greater awareness of the disease, access to personal protective equipment, and vaccination are strategies that can be effective in reducing anxiety.

    Keywords: Anxiety, COVID-19 pandemic, Students, Rafsanjan University of medical sciences
  • Tina Ghavami, Mohsen Kazeminia, Zahra AL-sadat Naghibzadeh, Raheleh Rasad, Farank Jafari Pages 109-126
    Background and Objectives

    Covid-19 disease, which appeared in Wuhan, China in December 2019, spread rapidly around the world. According to the World Health Organization (WHO), the virus has exposed us to a global crisis. Therefore, this study aimed at investigating the factors associated with the hospitalization of patients with Covid-19. Materilas and

    Methods

    In this systematic review, the information of studies carried out concerning surveying the factors associated with the hospitalization of patients with COVID-19 was extracted with no time limit up to April 2021, using the keywords "2019-nCoV", "COVID-19", "SARS-CoV-2", "Coronaviruses", "Hospitaliz*", and "Factor*" in SID, MagIran, Embase, ProQuest, Scopus, PubMed, Web of Science (ISI), and Google Scholar engine .

    Results

    Finally, out of 8710 received articles and after eliminating the articles irrelevant to inclusion criteria, 13 articles with a sample size of 129022 people were included in the study. According to various studies, aging, male gender, black race, obesity, high BMI, smoking, diabetes, cardiovascular disease, kidney disease, hypertension are directly related to the hospitalization of patients with COVID-19 (p<0.05), but more research is needed on alcohol consumption and asthma.

    Conclusion

    The results of this study showed that the elderly, men, blacks, obese people, smokers, hypertension, diabetics, and patients with cardiovascular and kidney disease are at a higher risk of hospitalization due to COVID-19, which may be of interest to the related specialists.

    Keywords: Related factors, COVID-19, Hospitalization, Systematic review
  • Hamed Gholizadgougjehyaran, Hossein Motaarefi, Shahriar Sakhaei Pages 127-134
    Background and Objectives

    The risk of transmission of various infections threatens nursing students. The aim of this study was to evaluate the level of knowledge, attitude, and adherence to standard infection control precautions among nursing students during the Corona pandemic.

    Materials and Methods

    This descriptive study was performed on 70 senior nursing students in Khoy in 2021. Data collection tools included a demographic information questionnaire, a questionnaire of nursing students' knowledge and attitudes about standard infection control precautions, and a standard precautions checklist. The collected data were analyzed using descriptive statistics, Pearson’s correlation test, and multiple linear regression.

    Results

    The results showed a direct significant and relationship between the knowledge score of nursing students and attitude score (r=0.524, p<0.001), ‌and compliance score (r=0.325, p=0.005). The attitude score of nursing students was also directly and significantly related to the score of compliance with standard infection control precautions (r=0.240, p=0.002).

    Conclusion

    The results of the present study showed that knowledge and adherence to standard infection control precautions of most students are at a moderate level. It is necessary to take appropriate educational measures in order to increase knowledge and follow standard precautions.

    Keywords: Standard precautions, Adherence, Knowledge, Nursing students, COVID-19 pandemic